24 Mayıs 2013 Cuma

Pratik Ev Yemekleri

HER GÜN YENİ TARİFLER!

Zeytinyağlı Fasulye
MALZEMELER
1kg fasulye
2 adet soğan
1 adet domates
1 kaşık salça
1 fincan zeytinyağı
Tuz

HAZIRLANIŞI
Fasulyeler kılçıkları ayıklanıp ikiye bölünür ve yıkanıp suyu süzülür. Bir tencereye zeytinyağı alınır. Soğanlar yarım halka şeklinde doğranıp yağda pembeleşinceye kadar pişirilir. Kavrulan soğana salça eklenip 3 dk daha kavrulur. Fasulyeler de tencereye alınır.15 dk fasulyelerin rengi hafif değişene kadar kavrulur. Domatesler, kabukları soyulup küp küp doğranarak fasulyelerin içine atılır. Bir buçuk bardak su ilave edilip tuzu atılır. Kapağı kapatılıp orta ateşte pişirilir. 

Sakızlı Muhallebi
MALZEMELER
1 litre süt 
1 su bardağı toz şeker 
1 yemek kaşığı nişasta 
1 kahve fincanı pirinç unu 
1 tatlı kaşığı damla sakızı 
1 tutam tuz

HAZIRLANIŞI
Süt tencereye konup ateşe alınır. 15 dk. kaynatıldıktan sonra şekeri ilave edilip karıştırılır. Derin bir kaba nişasta, pirinç unu, toz haline getirilen damla sakızı koyulur, çok az su ilave edilerek ezilir. Kaynayan şekerli sütten 3-4 kaşık alınıp nişastalı karışıma koyulur. Hepsi birden karıştırılır.Bu karışım kaynamakta olan şekerli süte azar azar aynı zamanda karıştıra karıştıra ilave edilir. Tuzu ekleyip karıştırmaya devam edilir. 15-20 dk. kadar karıştırılarak pişirmeye devam edilir. Dibinin tutmamasına dikkat edilir, ocaktan alındıktan sonra hazırlanan kuplara konularak servis edilir.


Patlıcanlı Bulgur Pilavı
MALZEMELER
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 tane patlıcan
3,4 tane sivribiber
1 tane domates
4,5 çorba kaşığı sıvıyağ
2,3 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Patlıcanı tavla zarı büyüklüğünde doğrayıp tuzlu suda yarım saat dinlendirip süzüp yıkanır.Pilav tenceresine yağı ve patlıcanı koyup patlıcan yarı yarı kıvamda pişene kadar kavrulur.İçine biberi ekleyip tam olarak kavrulur.İçine küçük doğranmış domatesi ekleyip biraz daha kavurup bulgur ve tuzu ekleyip 3,5 su bardağı da kaynamış suyu döküp önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte pişirilir.10 dakika demleyip servis yapılır.

Elma Kompostosu
MALZEMELER
2 tane elma
1,5 su bardağı tozşeker
6-7 su bardağı su
4,5 tane karanfil

HAZIRLANIŞI
Elmalar soyup dilimlenir.Tencereye su ve elmalar koyup kaynamaya bırakalır.5 dakika kaynayınca içine şeker ve karanfilleri koyup 1 dakika daha kaynatalır.Altını kapatıp soğumaya bırakalır.Soğuk servis yapılır.

Kıymalı Ispanak Kavurması
MALZEMELER
150 gram orta yağlı kıyma
1/2 kilo ıspanak
2,3 tane kuru soğan veya
2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kırmızıbiber
sıvıyağ

HAZIRLANIŞI
Ispanaklar yıkayıp doğranır. Kendi suyunda sapları yumuşayana kadar haşlanır. Suyu süzüp bir kenarda bekletilir. Bir tavada doğranmış soğan ve kıyma kısık ateşte kavrulur. Kavrulan kıymaya tuz,baharat ve ıspanağı ekleyip kısık ateşte bir iki dakika kavrulur.Sıcak servis yapılır.

Un Helvası
MALZEMELER
2 su bardağı un
2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
1/2 su bardağı sıvı yağ
50 gram tereyağı

HAZIRLANIŞI
Un, tereyağı ve sıvı yağı tencereye alıp rengi altın sarısından kahverengiye dönene kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak kavrulur. Kavrulunca altını kapatıp biraz soğuması beklenir. Soğuyunca içine şeker ve suyu koyup tencerenin altı tekrar açılır. Kısık ateşte karıştırarak kaynayıp kıvama gelene kadar pişirilir. Kıvama gelince altını kapatıp şekil verip servis yapılır. 


Barbunya Pilaki
MALZEMELER
1 kilo barbunya
2 havuç
2 patates
2 domates
1 yemek kaşığı salça
1tatlı kaşığı şeker
yeterince Limon. tuz
 zeytin yağı

HAZIRLANIŞI
Barbunyaları ayıklayıp yıkayın. Tencerede yumuşayana kadar haşlayıp, suyunu süzün.Yemeklik doğradığınız soğanı yağda kavurun. Üzerine salça ve domates rendesi ilave edin. Domatesler suyunu çekince küp küp doğradığınız havuç ve patatesleri ilave edin. bir iki karıştırın, haşladığınız barbunyaları, yarım limon suyu, tuz, şeker ve üzerini bir iki parmak geçene kadar ılık su koyup kaynamaya bırakın. Yemek suyunu çekip, piştikten sonra soğumaya bırakın. Soğuyunca üzerine maydanoz serperek servis yapın.

Elmalı Turta
MALZEMELER
1 paket oda sıcaklığında margarin
4 yemek kaşığı şeker
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İÇ MALZEME
4 Orta büyüklükte elma
4 Yemek kaşığı şeker
1 Tatlı kaşığı tarçın

HAZIRLANIŞI
Hamur malzemelerinin hepsi karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir.İki parçaya ayrılıp yarısı buzdolabına konulur.Bu arada elmalar rendelenir.Şeker ve tarçın ilave edilerek karıştırılır.Ayırdığımız hamur merdane yardımıyla açılarak yağlanmış yuvarlak borcama serilir.Üzerine elmalı karışımın suyu süzülerek konulur.Son olarak buzdolabında bekletilen hamur elmalı karışımın üzerine rendelenir. Rendelemekte zorlanırsanız un ekleyerek hamurun katılaşmasını sağlayabilirsiniz.

Sebzeli Tavuk Çorba 
MALZEMELER
1 su bardağı haşlanmış tane mısır
1-2 orta boy patates
1 orta boy soğan
2 adet tavuk but
2 yemek kaşığı mısır unu
1 çay bardağı süt
3-4 yemek kaşığı zeytin yağı
Tuz, karabiber
yeteri kadar su
Üzeri için:2 yemek kaşığı tereyağı

HAZIRLANIŞI
Öncelikle tavuk budunu üzerine çıkacak kadar su ekleyip haşlayalım.Zeytinyağı ve küçük doğranmış soğanı tencere alıp, soğanı hafif soteleyin.Mısır ununu ekleyip, 2 dakika kadar kısık ateşte kavurun.Tavuk suyunu süzüp  ilave edin.Patates ve haşlanmış mısırı ekleyin. Patatesler yumuşayana kadar pişirin.El blenderinden geçirip,  patates ve mısır pürüzsüz olmasını sağlayın.Tavuk budunu küçük parçalar halinde didikleyin ve çorbaya ekleyin.Sütü, tuzu ve karabiberi ekleyin. Kıvamı koyuysa sıcak su ekleyerek kıvamını açın. Tereyağını ayrı bir tavada kızartın. İçine toz biberi veya arzuya göre pul biber atıp altını kapatın. Çorbanın üzerine gezdirip, kürdanla şekil verin.

Tahinli İrmik Helva
MALZEMELER
1 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
100 gr tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı tahin
2 su bardağı süt

Kreması için:
1 kutu (2 poşet kremşanti)
1 su bardağı süt


HAZIRLANIŞI
Kavurma tenceresine tereyağ ve irmik alınır kavrulur.Yarım su bardak şeker ve 3 yemek kaşığı ilave edilir. 2-3 dakika kavrulur.Ardından süt ve kalan yarım  su bardağı şekeri ilave edilir. Kısık ateşte süt çekene kadar karıştırılır. Ardından helva borcama dökülür. Üzerine  2 poşet kremşantiyi 1 su bardağı sütle hazırlayıp. soğuyan helvanın üzerine dağıtılır. Arzuya göre üzeri hindistan cevizi, ceviz veya fıstıkla süslenir. 


Fırın Poşetinde Tavuk 
MALZEMELER
1 adet bütün tavuk
 2 adet kuru soğan(halka halka doğranmış)
 3 adet sarımsak(dövülmüş)
 4 dal taze kekik
 1 limon, zeytinyağı
  tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
Yemeği hazırlamaya başlamadan yarım saat önce tavuğu buzdolabından çıkartın. Yarım saat sonra iyice yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın. Fırını 220 dereceye getirin. Tavuğun içine, üzerine ve derisinin altına zeytinyağı sürüp tuz ve karabiber serpin. Fırın poşetini unlayıp fazla unu boşaltın. Soğan halkalarını poşete yerleştirin. Limonu dörde bölün. Limon dilimlerini, kekiği ve sarımsağı tavuğun içine yerleştirin. Kanatları altta kalacak şekilde tavuğu fırın poşetindeki soğanların üzerine koyun. Ağzını bağlayıp ısınmış fırına yerleştirin. Et iyice kızarana kadar pişirin.

Pudingli Tavuk Göğsü
MALZEMELER
1 litre süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1-2 yemek kaşığı nişasta
1-2 yemek kaşığı tereyağı
Varsa 1/2 çay kaşığı damla sakızı
1/3 paket kakaolu bisküvi (robotta çekilmiş)
1/2 paket kakaolu puding
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı fındık içi (irice dövülmüş)

HAZIRLANIŞI
Bir borcama veya tepsiye robotta çekilmiş bisküvileri yayın.Orta boy tencereyi soğuk suyla hafif ıslatın. İçine 1 litre sütü, unu, şekeri, nişastayı koyun. Ocağa alın ve sürekli olarak karıştırın. Isınmaya başladığında damla sakızını ve tereyağını ilave edin. 1-2 dakika kaynatıp ocaktan alın. Robottan geçirerek, bisküvi kırıntılarının üzerine dökün.Soğuduktan sonra 2 su bardağı sütle pudingi pişirin. Onu da tavuk göğsünün üzerine dökün. Dövülmüş fındıkla süsleyin. Buzdolabında soğutup servis edin.

Bahar Çorbası 
MALZEMELER
1 çay b.pirinç
1 soğan
1 kırmızı biber
3 yeşil biber
1 domates
2 çorba k.tepeleme un
2 çorba k.salça


HAZIRLANIŞI
Tencerinize biraz sıvıyağ alın.Üzerine soğanları ilave edip soteleyin. Daha sonra sırayla önce unu ekleyip çevirin. Sırası ile biberleri ve domatesleri de ekleyin. Haşlanmış pirinçleri de ekledikten sonra tuzunu ayarlayın. Ardından salçayı ekleyin.Önce biraz soğuk su daha sonra sıcak su ilave ederek kıvamını ayarlayın. Kaynadıktan sonra servis tabağına alın ve üzerine taze kıyılmış maydanoz,dereotu serpiştirin.

Armut Kurabiye
MALZEMELER
250gr yumuşak tereyağı
250gr pudra şekeri
1 adet yumurta
aldığı kadar un
karanfil


HAZIRLANIŞI
Malzemeleri yoğurun hamuru elde edin ve top şeklini verin armuta benzetelim tepsiye dizin. Üstüne birer karanfil yerleştirin ve pişirin. Üzerine pudra şekeri serperek servis edebiliriz.


Patlıcanlı Sandviç
MALZEMELER
2 kalın dilim bostan patlıcanı
1 küçük patates
1 dal dereotu
2 dal semizotu
1 çorba kaşığı soya filizi
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber


HAZIRLANIŞI
Teflon tavayı yarım kaşık yağla yağlayıp patlıcan dilimlerini kızartın. Patatesi haşlayıp kabuklarını soyun ve çatalla ezerek püre haline getirin. Dereotunu yıkayıp dal dal ayırın. Semiz otunu temizleyip yapraklarını ayırın. Dereotu, semizotu, kalan yağ, tuz ve karabiberi püreye ekleyip karıştırın.1 patlıcan dilimini servis tabağına yerleştirin. Üzerine püreli karışım ve soya filizini ilave edip kalan dilimi kapatın. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.

Kalpli Çikolatalı Kek 
MALZEMELER
1 yumurta
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

ÜZERİ İÇİN:
100 bitter çikolata
1 çay bardağı süt


HAZIRLANIŞI
Kek malzemeleri karıştırılır. Kalpli muffin kabına birer yemek kaşığı pay edilir. Ardından 165 derece fırında pişirilir. Biraz soğuduktan sonra kekler kalıptan çıkarılır. Bir teflon tavada çikolata süt ile birlikte eritilir. Ve kekler eriyen çikolataya batırılarak servis tabağına alınır.

Zeytinyağlı Kereviz 
MALZEMELER
3 orta boy kereviz
2 orta boy havuç
2 tane kuru soğan
Birkaç dal kereviz yaprağı
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tane portakal(yada 1 mandalina ve 1 limon)
1 patates
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı kaynar su


HAZIRLANIŞI
Kerevizler istenilen büyüklükte doğranır geniş bir pencereye konulur. pilav tenceresi tercih edilebilir.Ardından diğer sebzeler de doğranır. Her şey çiğden kavurma yapmıyoruz. Üzerine portakal suyu, tuz,şeker, yağ  ve suyu ilave edilir. Kısık ateşte pişirilir.

Kahve Kurabiye
MALZEMELER
1 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
150 gr margarin(oda sıcaklığında yumuşamış)
5 çorba kaşığı sıvı yağ
5 yemek kaşığı nişasta(mısır veya buğday farketmez)
2 çorba kaşığı ılık su
3 tatlı kaşığı granül kahve(nescafe)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
alabildiği kadar un


HAZIRLANIŞI
Öncelikle 2 çorba kaşığı ılık suyun içerisine nescafe dökülüp karıştırılarak eritilir.Daha sonra yumuşamış margarin,pudra şekeri,sıvı yağ.nişasta,vanilya,un,kabartma tozu eklenerek hamur ele yapışmayacak kıvamda yoğurulur.Hamur kıvamını alınca elimizde yuvarlayıp elips şekline getirilip tam ortasına bıçakla çizgi atılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.Yani kahve çekirdeği gibi şekil olur. 180 derece fırında pişirilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder